PRIJEM POVODOM VELIKOG USPJEHA U RADU PVJ I JEDINICA CIVILNE ZAŠTITE GORAŽDE

Povodom brojnih uspjeha i rezultata ostvarenih u radu tokom ove godine gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović danas je u Velikoj sali Gradske uprave organizovao prijem za pripadnike Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde i pripadnike Službe civilne zaštite Goražde, kako bi im odao posebno priznanje i zahvalnost za sav rad i uspjeh ostvaren tokom proteklih mjeseci. Povod za ovaj prijem su i nedavna dva posebna priznaja koja su stigla u pomenute jedinice,  a to su imenovanje pomoćnice Gradonačelnika Samire Drakovac na funkciju predsjednice Mreža eksperata/stručnjaka za smanjenje rizika od katastrofa unutar Saveza općina i gradova Federacije BiH, kao i priznanje Zlatna značka civilne zaštite Federacije BiH dodjeljena komandiru PVJ Goražde Mustafi Geca.

Dr. sci. Muhamed Ramović kazao je u izjavi za medije da im je želio odati posebno priznanje ovim prijemom – ”Danas smo upriličili svečani prijem za sve naše pripadnike Profesionalne vatrogasne jedinice kao i uposlenike Službe civilne zaštite. Tri su razloga za to. Prvo sam želio da ih još jednom javno pohvalim iz razloga što su imali intervencije na 98 požara, svaki je uspješno realizovan. Imali su intervencije na nekoliko saobraćajnih nesreća i sve ono što su uradili u ovoj godini, za ovih prvih šest mjeseci je za svaku pohvalu. Želio sam da to javno kažem, jedna velika pohvala za sve njih. Zamolio sam za sve naše pripadnike da budu i dalje maksimalno oprezni. Samo jedna greška, sekunda kašnjenja može ugroziti nečiji život. Ja sam bio kao komandant štaba prisutan kad se desila saobraćajna nesreća kod Mravinjca, zatekao sam se na licu mjesta i kad sam vidio šta rade ti momci, kako spašavaju dvojicu koji su bili učesnici saobraćajne nesreće i kako ih transportuju prema Foči, te kako se bore za život djevojčice od 21 godinu koja je nažalost nastradala i nisu je mogli spasiti, zaista momci su dali sve od sebe i to je za svaku pohvalu. Osjećao sam  potrebu da im se zahvalim za sve. Drugi povod jeste dobijanje velikog priznanja Zlatne značke našeg komandira PVJ Mustafe Gece i željeli smo da kažemo također jedno veliko hvala i on će i dalje biti na čelu ove jedinice. Treći povod kao šlag na tortu je taj što je naša šefica Službe civilne zaštite Samira Drakovac postala predsjednica Mreža eksperata/stručnjaka za smanjenje rizika od katastrofa unutar Saveza općina i gradova Federacije BiH. To je velika stvar. Ja sam bio ponosan na sjednici Predsjedništva Saveza Općina i gradova F BiH, nisam je ja predložio, ranije je stigao prijedlog. To je trajalo više mjeseci, bilo je raznih prijedloga i nominacija i jednoglasno je Predsjedništvo podržalo Samiru Drakovac. I to je jedan dokaz koliko smo aktivni, mobilni i koliko se cijeni naš rad.’’

Govoreći o imenovanju na funkciju predsjednice Mreža eksperata/stručnjaka za smanjenje rizika od katastrofa unutar Saveza općina i gradova Federacije BiH Samira Drakovac u izjavi za medije je istakla – ”Što se tiče Mreže za civilnu zaštitu Saveza Općina i gradova F BiH radi se o novom obliku djelovanja u okviru sistema zaštite i spašavanja. U ovom početku radi se o projektu UNDP-a koji će dvije godine provoditi tu aktivnost, a tiče se mreže CZ u prostoru urbane otpornosti jugoistočne Evrope. Znači radi se o sistemski novom postupku i procedurama koje imaju za cilj objedinjavanje jedinica lokalne samouprave u dobrim praksam, primjenama dobre prakse, razmjenama iskustava, a što je suština jer jedino udurženi možemo djelovati na ovakav način uslijed svih izazova klimatskih promjena koje imamo, tako da je to vrlo važno, kao i aktivnosti koji smo mi do sada radili kada je u pitanju saradnja sa jedinicama lokalne samouprave Kantona, ali i izvan Kantona kada je u pitanju RS, obzirom da znamo i imamo iskustva iz 2010. Godine poplave, hidrocentrala, međudržavni problem i ostalo. U tom cilju mislim da smo mi prepoznati kao jedna specifična i posebna sredina koja brzo djeluje, koja je dosta uvezana ima dobru koordinaciju i vjerovatno prijedlog kolega da se povjeri ta posebna i laskava titula za predsjednicu Mreže, ne mene lično nego sigurno Grada Goražde, jedinice i službe, svi građani i ono što mi svi zajedno činimo. U tom smislu smo se i danas okupili, u tom smislu zahvalnost kolegama koji su jednoglasno prihvatili prijedlog koji je upućen od Saveza Općina i Gradova F BiH za predsjednicu mreže civilne zaštite.’’

Mreža stručnjaka/eksperata za smanjenje rizika od katastrofa je savjetodavno tijelo unutar Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine koje u svom radu usvaja stavove, mišljenja, prijedloge i sugestije, vrši razmjenu dobrih praksi i iskustava, organizuje stručne skupove i savjetovanja na teme koje su vezane za djelokrug rada Mreže. Cilj Mreže je primjena i prilagođavanje primjera dobrih praksi udruživanja jedinica lokalnih samouprava, radi smanjenja rizika od elementarnih nepogoda i drugih nesreća u jedinicama lokalne samouprave, kako bi se umanjile posljedice ovih događaja i zaštitili ljudi, životna sredina i imovina. Mreža u pravilu o svojim stavovima, mišljenjima, prijedlozima i sugestijama upoznaje Predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine koje je organ upravljanja Saveza.

Profesionalna vatrogasna jedinica (PVJ) uz podršku Gradske uprave Goražde konstantno teži ka osavremenjavanju svoje opreme kroz nabavku najsavremenijih materijala i pomagala, te čini svakodnevne napore kako bi svi građani bili sigurni i imali adekvatnu zaštitu od požara kao i od drugih nepogoda. Kada je u pitanju saradnja sa građanima ona je na najvećem nivou, a tu je i interventni broj 123 koji se koristi, a vatrogasci su u svako doba na raspolaganju da pruže pomoć građanima općine Goražde.