MALIŠANI DRUGIH RAZREDA OŠ ”FAHRUDIN FAHRO BAŠČELIJA” POSJETILI PVJ OPĆINE GORAŽDE

U sklopu redovnog plana i programa koji provodi škola, učenici drugog razreda OŠ ”Fahrudin Fahro Baščelija” danas su posjetili prostorije Profesionalne vatrogasne jedinice Općine Goražde (PVJ). Oni su se ovom prilikom upoznali sa pripadnicimma Profesionalne vatrogasne jedinice, njihovim radnim zadacima, opremom, te načinom na koji djeluju i rade. Na početku posjete u ime načelnika Općine Goražde dr.sci. Muhameda Ramovića mališane je pozdravila i poželila dobrodošlicu njegova pomoćnica Samira Drakovac, a predavanje o PVJ djeci je održao v.d. komandanta PVJ Općine Goražde, Mustafa Geca koji je poslije predavanja odgovarao na pitanja koja su djeca postavljala. Mališani nisu krili svoje zadovoljstvo zbog viđenog, a kazali su kako im je veoma drago zbog posjete, jer je ovo jedinstvena prilika da se na ovakav način informišu o radu vatrogasaca koja predstavlja jedan veoma bitan segment u društvu, a ovo je ujedno bila i prilika da nauče na koji način djelovati u slučajevima opasnosti, te kako se zaštititi od istih.

Samira Drakovac, pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu i mjesne zajednice u izjavi za medije je kazala – ”Današnja posjeta koju imamo upravo pokazuje da mi predstavljamo jednu zajednicu u kojoj nema manjih, većih, bitnijih i manje bitnih i u tom pogledu ova djeca su sigurno imala šansu da budu dio sistema zaštite i spašavanja i da budu sigurni da postoji opasnost, ali i ljudi i briga zajednice u pogledu svih izazova koji mogu da budu dio njihove dječije čarolije i interesovanja. U tom pogledu i vatrogasci i njihov bliski susret sa njima daju mogućnost te vrste da nauče eventualno ako se desi neka nezgoda na ulici, u školi, u njihovim domovima, kako da se bore da su spremni da odgovore izazovu i sigurno će im ovo iskusutvo ostati u sjećanju a nastavit ćemo saradnju i u budućnosti.”

Ova posjeta veoma je korisna i za mališane jer pruža mogućnost za nova saznanja kazao je Jasmin Bešlija, nastavnik u OŠ ”Fahrudin Fahro Baščelija” – ”U redovnom nastavnom planu i programu koji se provodi u školi mi se svake godine bavimo javnim preduzećima i javnim ustanovama i u aktivu drugih razreda OŠ ”Fahrudin Fahro Baščelija” odlučili smo zajedno sa upravom škole da neke i od tih institucija i obiđemo kako bi djeca na licu mjesta mogla vidjeti sve ono što smo učili u školi i na taj način unaprijediti svoje znanje i znati se snaći u svakom momentu u svom životu. Ovdje nam  je bilo jako lijepo, vidjeli smo kompletnu opremu, djeca su mogla da postavljaju pitanja vatrogascima, djeca su jako zadovoljna ovom posjetom, bili su super primljeni. Dobili su čak neke poklone što ih je dodatno obradovalo, a osim toga imali smo priliku vidjeti nešto što nemaju priliku vidjeti u školi.”